Droogte en stijging van watergebruik tijdens coronacrisis - EcoSplash

Posted on

Op 1 april begon officieel het droogteseizoen 2020, door de coronacrisis is er ook een forse stijging te zien in het watergebruik. Oost-Nederland slaat dit jaar dan ook opmerkelijk vroeg alarm voor een watertekort. De combinatie van drie jaar op rij extreme droogte en stijging van watergebruik is daarom volgens de waterschappen in Oost-Nederland genoeg reden voor zorgen.

Droogteseizoen
Op 1 april is het droogteseizoen van start gegaan. Tijdens het droogteseizoen, van april tot oktober, is er een reële kans op watertekort. Dit heeft de afgelopen jaren te maken gehad met de stijgende temperaturen en een neerslagtekort. De zomer van 2018 was extreem droog. Als gevolg van deze droogte dreigden vele oogsten te mislukken, ook heeft de droogte geleidt tot natuurbranden in verschillende delen van Europa. De droogte van 2018 wordt dan ook gezien als een van de droogste jaren ooit gemeten.
Sinds medio maart is het voornamelijk droog en is er nauwelijks neerslag te geweest. Volgens het Droogtemonitor gepubliceerd op 27 mei 2020 door het LCW (Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling), hebben we zelfs te maken met “Het hoogst gemeten neerslagtekort voor deze tijd van het jaar”


Figuur 1: Landelijk gemiddeld neerslagtekort

Watergebruik
Hoewel de stijgende temperaturen en het neerslagtekort deel uit maken van de droogte, speelt dit jaar ook de coronacrisis mee als factor. Doordat een groot deel van Nederland nu thuis zit is er een forse stijging van waterverbruik. Het drinkwatergebruik is sinds de start van de lockdown fors gestegen. Het drinkwaterbedrijf Vitens ziet een stijging in het watergebruik van 1 miljard liter, een toename van ongeveer 2,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
“De ochtendpiek komt veel later op gang en de avondpiek houdt langer aan. Het waterverbruik doordeweeks is nu gelijk aan het waterverbruik wat we normaal in het weekend zien.” Aldus Jaap Mos, manager Bron tot Kraan bij Dunea in Stax&Toine. Naast het feit dat we massaal bezig zijn met de tuin, wassen we ook veelvuldig onze handen “Ons bewustzijn voor persoonlijke hygiëne is veel frequenter aanwezig”, zegt Mos.

Watertekort in Oost-Nederland
In Oost-Nederland is in de afgelopen 30 dagen bijna geen regen gevallen. Hier zijn de effecten van de droogte dan ook het duidelijkst zichtbaar. Op het weerstation Twente is er 4 mm regen gevallen, het gemiddelde daar ligt op 59 mm. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is op werkbezoek geweest bij de waterschap Vechtstromen. Samen met watergraaf Stefan Kuks ervaart de minister hoe de natuur en landbouw nu al moeite hebben met het neerslagtekort.
De watergraaf sprak dan ook zijn zorgen uit en riep op tot meer landelijke sturing op de waterbeschikbaarheid. “Als het weken achter elkaar niet regent, is er simpelweg te weinig zoetwater in Oost Nederland. We moeten het dan doen met het water dat nog over is. Niet alles is dan meer mogelijk. We zullen kritischer moeten kijken naar de functies die veel water nodig hebben en het water eerlijker moeten verdelen. We zullen anders met water om moeten gaan ” aldus watergraaf Stefan Kuks
Eind vorige maand, ruim voor de zomer begon sloeg waterschap Vechtstromen al alarm. Zij maken zich ernstige zorgen over de droogte in hun gebied, Oost-Nederland. In 2018 was het landelijk extreem droog en in 2019 kregen Oost- en Zuid-Nederland het te voorduren met de droogte. Echter lijkt 2020 alle anderen jaren achter zich te laten, zelfs 1976, het droogste jaar ooit gemeten.
De effecten van de coronacrisis is ook in Oost-Nederland zichtbaar, waterbedrijf Vitens doet een nadrukkelijke oproep op de inwoners van Gelderland en Overijssel om zuinig aan te doen met drinkwater, omdat er een watertekort dreigt. “We zien het waterverbruik enorm toenemen”, zegt een Vitens-woordvoerder. “Soms is er een ochtendpiek of een avondpiek. Dan vul je gedurende de dag je reservoir bij. Maar nu zien we 45 of 47 procent extra verbruik, op sommige plekken zelfs 70 procent meer verbruik. Dan slinkt de voorraad sneller dan hij bijgevuld kan worden.”

Verantwoord
Om te voorkomen dat er straks geen drinkwater meer uit de kraan komt, verzoekt Vitens mensen nu extra zuinig te zijn. Zo worden inwoners opgeroepen om geen baden in de tuin te zetten en auto’s niet te wassen. “Wees gewoon heel bewust met waar je water voor verbruikt”, zegt de Vitens-woordvoerder.
Om toch in een schone auto te kunnen rijden en een positieve bijdrage te leveren aan het droogteseizoen, komt de innovatieve wasmethode van EcoSplash goed van pas. Door de geheel ecologische reiniging wordt er geen drinkwater verspild aan het schoonmaken van uw voertuig. Tevens besparen wij op uitstoot door op uw gewenste locatie te komen reinigen.